معاون اتاق اصناف ایران نیز دراینباره تاکید کرد: «هرچند حوادث این صنعت در مقابل دامنه گسترده آن ناچیز است، اما بازتاب نامطلوبی در جامعه داشته و برخی از منتقدان، خودروهای دوگانهسوز را بسیار خطرناک توصیف میکنند که این تفکر کاملا اشتباه است؛ چراکه تمام حوادث رخداده تاکنون تنها در جایگاههای سیاِنجی و در زمان افزایش فشار مخزن اتفاق افتاده است.»
کاهش مصرف روزانه سیاِنجی از ۲۳ به حدود ۱۹ میلیون مترمکعب
با وجود احداث بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ جایگاه سیاِناجی از اوایل دهه ۸۰، مصرف روزانه این سوخت پاک در چند سال اخیر حدود ۴ میلیون مترمکعب کاهش یافته است؛ کاهش مصرفی که مسئولان صنعت سوخت را به بازنگری در سیاستهای تبدیل ناوگان، تولید خودروهای دوگانهسوز و تقویت زیرساختهای سوخترسانی و شارژ خودروهای برقی واداشته است.
طبق اعلام کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران مصرف روزانه این سوخت از ۲۳ میلیون مترمکعب بهحدود ۱۹ میلیون مترمکعب کاهش یافته است. افت مصرف اخیر نشان میدهد تلاشها برای گسترش استفاده از سوخت سیاِنجی نیازمند تقویت و سرمایهگذاریهای جدید در بخشهای مختلف این صنعت است.
ویسکرمی تاکید دارد که برای بازگشت روند مصرف سیاِناجی به مسیر صعودی، باید در سه حوزه کلیدی شامل تبدیل ناوگان، تولید خودروهای کارخانهای دوگانهسوز و احداث و توسعه جایگاههای سیاِناجی سرمایهگذاری شود. نبود انگیزه کافی برای استفاده از این سوخت میتواند به فراموشی تدریجی آن در میان مردم و فعالان حملونقل منجر شود.
یکی از اقدامات مهم در راستای تقویت این صنعت، اجرای مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر تبدیل ۹۰۰ هزار خودرو عمومی تکسوز به دوگانهسوز است. تاکنون ۳۵۰ هزار دستگاه از این خودروها بهصورت رایگان دوگانهسوز شدهاند که میتواند بهتدریج بهافزایش مصرف سیاناجی در کشور کمک کند.
توجه به تنوعبخشی در منابع انرژی
طبق آخرین اعلام، روزانه بیش از ۲۵۰ میلیون لیتر فرآوردههای نفتی در کشور توزیع میشود که در زمستان به ۳۲۰ میلیون لیتر میرسد. این حجم بالا نیازمند ناوگان مجهز و کارآمد برای توزیع است که باید نوسازی و بهروزرسانی شود. البته توسعه حملونقل پاک در ایران تنها محدود به گسترش سیاِناجی نیست. در همین راستا دولت برنامههای جدی برای ورود خودروهای برقی به ناوگان حملونقل کشور دارد؛ بهطوری که بر اساس مصوبات شورای اقتصاد، ایجاد زیرساختهای لازم برای استفاده گسترده از خودروهای برقی باید با جدیت دنبال شود.
یکی از اقدامات مرتبط با گسترش خودروهای برقی، جایگزینی خودروهای پرمصرف بنزینی با مدلهای هیبرید و برقی است. این روند میتواند بهکاهش مصرف سوختهای فسیلی و بهبود وضعیت آلودگی هوا در شهرهای بزرگ منتهی شود؛ اما تحقق آن نیازمند سرمایهگذاری و حمایت گسترده است.
برای پشتیبانی از خودروهای برقی، ایجاد ایستگاههای شارژ در نقاط مختلف کشور یک ضرورت حیاتی است.
مسئولان وزارت نفت پیشنهاد دادهاند جایگاههای فعلی عرضه سوخت مایع و سیاِناجی بهعنوان پایگاههای مناسب برای نصب تجهیزات شارژ مورد استفاده قرار گیرند. این اقدام میتواند موجب صرفهجویی در منابع زیرساختی شده و شبکهای گسترده از ایستگاههای شارژ را با کمترین هزینه توسعه دهد.
همچنین، این ترکیب چندمنظوره در جایگاهها، امکان انتخاب سوخت را برای مصرفکنندگان تسهیل خواهد کرد. در نهایت، آینده صنعت سیاِناجی در کشور بهمیزان سرمایهگذاری، حمایت دولتی و استقبال عمومی بستگی دارد. با توجه بهشرایط فعلی و لزوم کاهش مصرف فرآوردههای نفتی، بازآرایی سیاستهای سوختی و توجه بهتنوعبخشی در منابع انرژی میتواند ایران را در مسیر توسعه پایدار انرژی قرار دهد.
ضرورت جلوگیری از سوختگیری با مخزن فرسوده
چندی پیش محسن جوهری، رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی CNG گفت: «مخازن گاز سیاِنجی خودروها فرسوده است؛ چراکه برخی از رانندگان توجه خاصی به این موضوع ندارند.»
جوهری افزود: «اگر بهموقع برای تعویض مخازن فرسوده اقدام شود، ما شاهد بروز برخی حوادث تلخ نبودیم؛ متاسفانه هنوز معاینات فنی درستی روی این نوع از خودروها انجام نمیشود.»
وی همچنین گفت: «مصرفکنندگان سوخت CNG توان مالی برای پرداخت هزینه تعویض مخازن خودرو خود را ندارند و دولت باید راهکار درستی برای پرداخت هزینه تعویض این مخازن اتخاذ کند و هر تصمیمی که بدون در نظر گرفتن این موضوع باشد، نتیجه درستی در بر نخواهد داشت.»
رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی CNG کشور گفت: «بهنظر من باید بهمخازن دارای استاندارد، گواهی سلامت یا معاینه فنی بدهند و باید امکان سوختگیری در جایگاههای سوخت CNG تنها برای خودروهای دارای معاینه فنی معتبر فراهم شود.»
جوهری تاکید کرد: «راهکار فوری جلوگیری از تکرار این حوادث، نصب دوربینهای متصل به سامانه سیمفا (سامانه یکپارچه معاینهفنی ایران) و سامانه IRNGV (سامانه جامع خودروهای گازسوز) در جایگاههای CNG برای شناسایی و هدایت خودروهای پرخطر و فاقد معاینه فنی بهمراکز معاینهفنی و آزمون مخازن CNG همراه با اختصاص منابع مالی مورد نیاز از طرف دولت برای تعویض رایگان مخازن فرسوده است.» رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی CNG کشور در پایان بیان کرد: «در حال حاضر حدود ۴.۵ میلیوندستگاه خودرو دوگانهسوز در کشور در حال تردد هستند که از این تعداد، تاریخ اعتبار حدود یکمیلیون دستگاه منقضی شده و مخازن بسیاری از این خودروها بهدلیل فرسودگی نیاز به تعویض دارد.»